Hvordan kan jeg lage en nettside 

Mange sitter nok med en drøm om å lage seg en nettside. Det kan være forskjellige grunner til dette, som for eksempel å lage en nettside hvor man blogger om ferien sin eller noe mer avansert hvor man legger ut videoer eller ønsker å selge ting.  

Formålet med nettsiden spiller også en rolle for hvordan man burde gå fram. Skal man velge en enkel og gratis tilbyder, eller skal man betale for et domene og bygge opp sin egen nettside? I denne artikkelen skal vi fortelle mer om hvordan man lager en nettside og hvilke muligheter man har. 

Kan jeg lage en gratis nettside? 

Ja, men først og fremst må du bestemme deg for hvilket formål nettsiden skal ha. Er det kun en enkel blogg du ønsker å opprette så er det mange gratistjenester du kan benytte seg av. Går man for dette alternativet så trenger man ikke å kjøpe domene eller gjøre noe særlig design av nettsiden sin. 

Med en gratis nettside vil man som oftest få et enkelt oppsett hvor man kan gjøre små endringer slik at nettsiden gir det uttrykket du har. Som oftest er også begrensninger i lagringsplassen som man opptar ved å legge ut tekst og bilder. Man kan selvfølgelig kjøpe seg mer lagringsplass eller flere design, men da er poenget med en gratis nettsiden borte. 

Slike nettsider kan man også lage et eget navn på slik at folk kan gå rett inn på nettsiden din. Går man for gratisalternativet vil man ofte få navnet på nettsiden som en del av adresse på nettsiden sin. Da kan navnet på nettsiden din se slik ut: navn.navnesen.gratisnettside.com 

Kjøpe/leie domene 

Et alternativ til nettsidene som er gratis er å kjøpe eller leie sitt eget domene. Som oftest leier man domenet fra en domenetilbyder da dette er en rimeligere løsning. Da kan man velge den nettadressen man selv vil – så lenge nettadressen er ledig. 

Skal man kjøpe eller leie et domene må man først sjekke om nettadressen man ønsker er ledig. Dette er noe man kan gjøre hos alle domenetilbyderne, bare skriv inn navnet du ønsker også får du opp variasjoner av hva du ønsker og hvilke av dem som er ledig. 

Når man skal kjøpe eller leie et domene vil man ha mange alternativer å velge mellom, ikke bare variasjoner i nettadressen du ønsker, men også i endelsen av nettadressen. Du kan for eksempel velge mellom .no, .com, .net osv. 

Før du kjøper eller leier et domene er det lurt å vite hvilket formål nettsiden skal ha. Om man har som mål å lage en ordentlig og seriøs nettside så kan man gå for et .no-domene. Dette er landsdomenet for Norge, og det er et noe dyrere alternativ enn til for eksempel .net. 

Når man kjøper eller leier et domene så kan man også få valget om å ha e-postadresser tilknyttet nettadressen. Noen ganger er dette inkludert i prisen, og noen steder koster det penger. Se gjerne hos flere domenetilbydere hva som er inkludert i prisen. 

Lage nettsiden 

Har man kjøpt eller leier et domene kan du velge mellom mange aktører hvor du kan lage nettsiden din. Mange domenetilbydere tilbyr også dette enten det er inkludert i prisen eller ikke.  

Man har også mulighet til å bruke domenet hos noen av dem som tilbyr deg å lage gratis nettsider, men da må man ofte betale et gebyr for å koble domenet opp mot dem.  

Ønsker du å ha frihet til gjøre hva du ønsker med nettsiden din kan man velge tilbydere hvor man betaler for å lage nettsiden sin og hvor man for eksempel kan implementere det med en nettbutikk. Slike tjenester trenger ikke å være så dyre, men man må regne med at det kanskje koster noen hundrelapper i måneden. 

Prisen for slike tjenester avhenger også av hvor stor lagringsplass man ønsker og integrasjoner som du eventuelt hadde trengt til en nettbutikk. Tilbyderne av slike tjenester har ferdige oppsett for hvordan du kan lage nettsiden din slik at det blir enklere for deg. 

Man kan velge mellom. Mange forskjellige maler for hvordan oppsettet skal se ut, men man kan også gjøre endringer på dem om du for eksempel mener at designet var helt riktig, men at fargene var feil. Dette gir deg en stor variasjon hvilke muligheter du har til å designe akkurat den nettsiden du vil ha. 

Å lage slike nettsider er forholdsvis ganske enkelt. De er basert på en såkalt «dra og slipp»-funksjon som gjør det veldig enkelt å lage en nettside eller til og med en nettbutikk. 

Webdesign 

Å lage en nettside kan være svært tidkrevende, så man må være tålmodig med arbeidet. Om du synes det tar for lang tid å lage det selv eller du synes at det var for vanskelig, da. Kan man alltids få noen til gjøre det for deg. 

Det finnes mange firmaer som kan hjelpe deg med å både designe nettsidene dine og som kan vedlikeholde dem. Slike aktører er profesjonelle og følger med på alle de siste trendene i markedet. Å bruke en webdesigner kan være det man trenger for å få et perfekt resultat. 

Velger du å benytte deg av en webdesigner kan du selvfølgelig være med å planlegge nettsiden med dem. Jo mer informasjon de har om hvordan du vil at den skal se ut, jo bedre er det for dem. Du kan også fortelle dem formålet med nettsiden din og gi dem frie tøyler til å designe nettsiden for deg. 

Kontakt oss 

Trenger du hjelp med å lage en nettside? Din Webdesigner lager nettsider på bestilling fra våre kunder. Vi har lang erfaring med webdesign og sørger for et ferdig produkt du vil bli fornøyd med. 

Ta gjerne kontakt med oss på e-post eller telefon for et uforpliktende tilbud. Vi ser fram til å høre fra deg.