Hvordan starte nettbutikk 

Om du enten allerede har et firma eller ønsker å opprette et firma så er det lurt å ha en nettbutikk. Ved å ha en nettbutikk gjør du produktene eller tjenestene du selger mer tilgjengelig for kundene dine. Det vil bli enklere for dem å kjøpe eller bestille det dem ønsker uten å enten ringe til deg eller å fysisk møte opp for å kjøpe eller bestille noe.

Utvikling av nettside

Hvor skal man begynne 

Sørg for at du har en god plan før du begynner med å lage en nettbutikk. Det er masse å ta hensyn til før du lager en nettbutikk, for eksempel må du ha et budsjett å forholde deg til og du må ta stilling til om du skal ha et lager eller om du skal benytte deg av dropshipping. 

Der første du må ta stilling til er selvfølgelig hva du skal selge. Det er en stor del om du har erfaring med det du skal selge og at du har mye kunnskap om det. Starter du en nettbutikk med masse produkter du ikke kan noen ting om så gjør du det litt vanskelig for deg selv.  

Har du kunnskap om produktene du selger vil dette gjøre det enklere for deg med tanke på for eksempel om dette er varer som selger, hvilke priser som er normale, informasjon til kunder som har spørsmål også videre. 

Starte firma 

Skal du starte en nettbutikk må du også opprette et firma. Da er spørsmålet hvilken organisasjonsform du skal opprette. Mange som skal drive for seg selv uten ansatte går ofte for et enkeltpersonforetak, men som oftest kan det være lurt å velge et AS. 

Det er flere forskjeller mellom enkeltpersonforetak og AS, blant annet at som enkeltpersonforetak står du personlig ansvarlig om enkeltpersonforetaket skulle gå konkurs. Dette kan i noen tilfeller ruinere mange om det skulle gå skeis. 

I et AS derimot så er man i de aller fleste tilfeller ikke personlig ansvarlig. Dermed vil det ikke gå utover din privatøkonomi om firmaet skulle gå konkurs. Dette er en stor fordel om du ikke ønsker å ta slike risikoer.  

Hos altinn.no vil du finne all informasjon du trenger til å starte ditt eget firma, i tillegg til tips om hva du bør tenke på. Det du ikke vil finne informasjon om der er hvordan man lager en nettbutikk, da må man andre steder. 

Webdesigner vs webutvikler

Kjøpe domene 

Når man har startet et firma og man har laget seg budsjett og man har forretningsmodellen klar, da kan man begynne å tenke på å lage en nettbutikk, men før det må man kjøpe seg et domene. Et domene er navnet på nettsiden til nettbutikken din. 

Navnet på nettbutikken trenger ikke å ha samme navn som firmaet. Du kan ha et juridisk navn som er navnet på firmaet ditt, også kan du ha et eget navn på nettbutikken som firmaet drifter. Du kan selvfølgelig ha det samme navnet på nettbutikken din også, men da må du sjekke om domenet er ledig. 

For å sjekke om både firmanavn, domene og patentet er ledig, kan du gå inn på navnesok.no å sjekke. Dette er lurt å gjør før du bestemmer deg for navnet på firmaet om du også ønsker domene i samme navn. 

Når du har funnet hvilket domenenavn du ønsker å ha som er ledig, da kan du finne en domenetilbyder hvor du kan kjøpe rettighetene til navnet. Du må også tenke på hvilket landsdomene du ønsker å ha på nettiden din. Landsdomene som man som oftest bruker i Norge er .no. 

Man kan også velge andre landsdomener og domene-endelser, men om hoved-kundegruppen din holder til i Norge er det lurt å velge et.no-domene. Velger du et annet domene fordi det er rimeligere som for eksempel .net eller .biz, kan dette få bedriften din til å virke mindre seriøs og potensielle kunder vil kanskje vegre seg for å gå inn på slike nettsider. 

Nettside og nettbutikk gjennom WordPress

Hvor kjøper man domene? 

Domene kjøper man hos en domenetilbyder. Det finnes mange å velge mellom så det er lurt å gjøre god research på forhånd. Ikke kun gå for den domenetilbyderen som er rimeligst, men sjekk hvilke tilleggsfunksjoner de også tilbyr. At de tilbyr norsk kundeservice kan være spesielt viktig. 

Mange domenetilbydere tilbyr både e-postadresser til domenenavnet ditt, sikkerhetssertifikat, og mulighet for å lage nettsider og nettbutikker. Slike domenetilbydere kan være et godt alternativ om du ønsker alt på et sted. 

Informativ nettside

Plattformleverandør 

Når man skal lage nettbutikk må du først finne ut om dette er noe du ønsker å gjøre selv eller om andre skal gjøre det for deg. Ønsker du å gjøre det selv så kan man enten gjøre dette gjennom domenetilbyderen eller du kan finne deg en plattformleverandør som tilbyr komplette nettbutikker. 

Hos plattformleverandører kan man lage nettsiden på egenhånd på en enkel måte ved bruk av dra-og-slipp-funksjoner hvor man kan plassere for eksempel menyer, knapper, bilder, tekst og andre ting der man ønsker. 

Plattformleverandørene har også haugevis av maler man kan velge mellom som gir deg det uttrykket og designet du ønsker på nettbutikken. Man har mulighet til å endre på veldig mye av dette, men selve designet vil forbli det samme. 

Om du går for dette alternativet så kan man få en komplett nettbutikk med alle integrasjoner man trenger for å drive nettbutikken og firmaet. Man kan for eksempel ha integrasjoner opp mot regnskapsprogram, betalingsløsninger, fraktalternativer og opp mot varelager og leverandører. 

En nettbutikk med video og avansert koding

Webdesign  

Å lage en nettbutikk kan være svært tidkrevende, så om du ikke har mulighet til å lage nettbutikken selv kan du få en webutvikler til å gjøre denne jobben for deg.  

Ved å benytte en webdesigner kan du få designet nettbutikken akkurat slik du ønsker at den skal se ut. Her er det da viktig at du har kommunikasjon med webutviklerne underveis i arbeidet slik at du kan gi beskjed om det er noe du ønsker å endre på underveis. 

Å bruke webdesignere sparer deg for mye tid, men det koster penger å få designet nettbutikken sin. Sørg for at du har satt av penger i budsjettet ditt til dette slik at det ikke går utover andre utgiftsposter.  

Å benytte seg av webdesignere kan være både dyrt og rimelig, det kommer an på hvilket firma man benytter seg av. De dyreste kan ta millioner for å lage en nettbutikk, mens andre kan ta noen titusener uten at resultatet trenger å være så mye mer annerledes. Velg derfor med omhu når du skal velge webdesigner. 

En nettside som blir konfigurert av en webdesigner på datamaskinen

Hva må man tenke på ved drift av nettbutikk? 

Når man skal drifte en nettbutikk er det flere ting man må tenke igjennom. Vi har valgt å gå for en punktliste med ting som er spesielt viktig å huske på når man drifter en nettbutikk. 

 

 • Sørg for å selge varer som det er et stort marked for 
 • Produkter av god kvalitet 
 • Moderne design på nettbutikken 
 • Norske produktbeskrivelser 
 • Flere gode betalingsløsninger – tilby gjerne å kunne handle med faktura 
 • Serviceinnstilt kundeservice som kan kontaktes via flere plattformer 
 • Flere fraktalternativer 
 • Gratis frakt og gratis retur 
 • Lettnavigerte nettsider – det må være enkelt å finne informasjon 
 • Rask og enkel innlogging/registrering 
 • Konkurransedyktige priser 
 • Tilbud, kampanjer og nyhetsbrev 
 • Konkurranser 
 • God markedsføring
   En rakett som vises på en PC-skjerm, og som skytes opp mot lufta

   Kontakt oss 

   Om du trenger hjelp med å lage nettbutikken din, står vi i Din Webdesigner klar til å utføre jobben for deg. Vi har lang erfaring med å lage nettsider og nettbutikker for både små og store bedrifter. Vi sørger for et resultat du vil bli fornøyd med. 

   Ta gjerne kontakt med oss via telefon eller e-post om du har spørsmål eller om du vil ha et uforpliktende tilbud fra oss. Vi ser fram til å høre fra deg.